We vertellen niets nieuws als we zeggen dat onze Kempen heel wat te bieden heeft. Maar dat je in het museumcafé te Herenthout zowel wat kan opsteken over oude houtambachten dan wel kan reserveren voor een tochtje op de Kleine en/of Grote Nete met kano of kajak, is wellicht nog relatief onbekend. Ten onrechte, want onze vereniging kan reeds bogen op een lange en oerdegelijke voorgeschiedenis.
In 1984 reeds kocht stichter/bezieler René Meylemans de eerste tweedehands kajaks en kano’s aan. Destijds was dat nog onder de vlag van de jeugddienst Nete en Aa te Grobbendonk, een zustervereniging van het diamantmuseum. In 1990 werd de vzw De Wimpe opgericht naar de historische naam van de rivier die door Herenthout stroomt en aldaar uitmondt in de Grote Nete. Zij nam de verhuurdienst over en bouwde die stelselmatig uit. Vandaag bieden wij verschillende afvaarten aan zowel op de Kleine als de Grote Nete. In onze veilige en stabiele boten kunnen de sportievelingen genieten van de rust en de ongeëvenaarde schoonheid van het voorbijglijdende Kempische landschap.
Daarnaast begon hij ook met het verzamelen van oude houtbewerkersgereedschappen. Het idee om met deze gereedschappen een bijzondere verzameling uit te bouwen kreeg al snel vorm. Toen hij smid/beeldhouwer Karel Galopin leerde kennen aan de Herentalse kunstacademie, kwam alles in een stroomversnelling. Wijlen ‘Charel’ was een bijzonder begaafd kunstenaar met een stevige basis als smid-metaalbewerker. Op een winteravond in 1989 begonnen hij en René aan het ontwerp van het eerste levensechte beeld van de huidige verzameling. Het museum dat hieruit langzaam maar zeker begon te groeien, opende in 1991 zijn deuren met 3 van deze levensechte beelden. Ondertussen worden de meest in het oog springende bewerkingen van schrijnwerkerij – klompenmakerij – wagenmakerij – kuiperij voorgesteld door verbazend realistische figuren. Het ‘levend verleden’ van onze voorouders houtbewerkers anno 1900 kan u hier komen bewonderen. Als extraatje kregen sommige beelden dmv ingebouwde persluchttechniek wel een heel realistisch trekje.
Toen het museum in 2000 sloot voor aanpassingswerken hadden reeds een 10.000 bezoekers de weg naar De Wimpe gevonden. Sinds enkele jaren kan er nu ook getafeld worden in het hernieuwde museumcafé of zeg maar ‘Staminee’. Tijdens uw bezoek behoren een streekbiertje of heerlijk gerecht uit eigen keuken nu ook tot de mogelijkheden. In 2015 opende ook het vernieuwde zomerterras waar het bij mooi weer zalig vertoeven is.
Nog in 2015 stelden wij met trots onze volgende aanwinst voor: na de tijdelijke uitbating in 2014 nam De Wimpe in het voorjaar van 2015 de volledige uitbating van het domein van de Ark van Noë in Lichtaart over. Na enige renovatie- en opknapwerken opende het domein na jaren van sluiting weer z’n deuren op 1 mei 2015. De Ark van Noë ligt in een rustige en landelijke omgeving, vlakbij een aanlegkade voor kano’s langs de oevers van de Kleine Nete en langs het wandel- en fietsnetwerk. Er is een café met terras en speeltuin, een feestzaal, een visvijver en enkele andere vijvers en weides die perfect als feest- en eventterrein kunnen dienst doen. De opstart van een sociaal project waarbij een kinderboerderij en moestuinen centraal staan, staat ook nog op de planning.
Houd zeker onze pagina Nieuws & agenda in de gaten om op de hoogte te blijven van bijzondere nieuwsberichten en events!
Een 2e pijler van onze vereniging situeert zich in de cultuursector, met name de voorstelling van oude houtambachten in het Houtambachtenmuseum De Wimpe. René volgde met succes een beeldhouwopleiding waarbij bij hem een bijzondere affiniteit voor hout ontstond. Hij bracht een aantal jaren zijn vakantie door in het atelier van Horst Rainer, gerenommeerd beeldhouwer en houtsnijder te Tirol, Oostenrijk.
Verder door de houtmicrobe gebeten ging hij zich verder toeleggen op houtbewerking in het algemeen.